Как да приготвим индонезийски, малайзийски, корейски и японски специалитети
Снимка: Shutterstock
В търсене на нещо вкусно, ново, особено, различно и прекрасно тръгваме на околосветско пътешествие из кухните на различни страни от различни континенти. Започнахме от Европа, а сега поспираме в Азия. Рецептите са наистина лесни и ако сте на „ти“ с кулинарията, това географско разнообразие ще ви се стори много апетитно!
Малайзия
Оризова плантация, снимка: pixabay.com
Малайзийската кухня се смята за една от най-вкусните в света. За нея са характерни свежите тропически плодове, морските дарове, къри и чили. В много рецепти от тази част на света използват кокосово мляко. То придава еднородна консистенция и приятен вкус на всички ястия. Но, разбира се, голямата тайна на малайзийската кухня е оризът.
Наси лемак (Nasi Lemak)
Става дума за ориз, сварен в кокосово вляко – типично малайзийско ястие. Сутрин го поднасят с яйца, мариновани зеленчуци и пържени фъстъци. То е вкусно и за обед и вечеря, но тогава обикновено се гарнира с риба или месо.
Снимка: Shutterstock
Необходими продукти: 250 г ориз сорт жасмин, 20 г корен от джинджифил, 1/3 ч. л. куркума, 1 стебло лимонова трева, 2 листа лимоново дърво, 150 мл кокосово мляко, 100 мл вода, 1 ч. л. растително масло
Приготвяне: Нарежете джинджифила и лимоновата трева на дребни късчета. Сложете тигана да се загрява, налейте в него маслото и водата, сипете джинджифила и лимоновата треда. После добавете добре измития ориз и куркумата, разбъркайте всичко. Задушавайте и след минутка добавете кокосовото мляко и водата. Разбъркайте и варете на слаб котлон около 20 минути.
Индонезия
Кулинарните традиции на Индонезия могат да се опитат в различни варианти на различните острови.
Снимка: Shutterstock
На Бали храната е по-пикантна, на Ява – не толкова остра и навсякъде соевият сос е изключително популярен, както оризът и морските дарове.
Горенг писанг (Goreng Pisang)
Така местните наричат ястието от банани и тесто, което се поднася обикновено с кокосов крем, мед или сладолед.
Необходими продукти: 1/2 ч. ч. бяло брашно, 1/4 чаша оризово брашно, 1/4 ч. л. сол, 1 чаша кокосово мляко или вода, 1 яйце, 6 банана
Снимка: Shutterstock
Приготвяне: Смесете двата вида брашно и солта. Добавете кокосовото мляко и яйцето, разбъркайте, за да стане гладка смес и оставете да постои половин час. След това загрейте тиган с мазнината. Нарежете бананите отначало на две половини, а след това и още на две. Оваляйте всяко парче в полученото тесто, поставяйте в тигана и запържете, докато се получи златиста коричка.
Корея
Корейската кухня се асоциира предимно с печива, като изключим умопомрачително вкусното кимчи, но е факт и че там приготвят най-вкусните солени палачинки чон с различни сосове.
Снимка: Shutterstock
Палачинки чон със сусамов сос
Необходими продукти: За соса: 3 с. л. соев сос, 1 с. л. Оризов оцет, захар, 1 чушка чили, 1 скилидка чесън, 1 ч. л. сусамово масло, 1 ч. л. сусамови зрънца; За баничките: 50 г брашно, 50 г царевичен грис, 2 яйца, 75 г зелен лук
Приготвяне: Първо забъркайте соса, като смесите брашното, гриса, разредите с вода, колкото ви се стори необходимо, за да получите рядко тесто. Разбийте яйцата и добавете към брашното, посолете и смесете всичко добре.
Палачинките ще направите, като смесите всички съставки, нужни за тях, освен лука. Загрейте тиган, налейте мазнина и сложете в нея ситно нарязания лук, като го разпределите по цялата повърхност. Отгоре налейте тънък слой от рядкото тесто и печете като палачинки. Поднесете ги топли, полети със сос.
Япония
Японската кухня се асоциира с различни, но специфични супи: мисо, рамен, гъбена… Продуктите са обикновени, но не и приготвянето.
Снимка: Shutterstock
Супа от сьомга
Необходими продукти: 500 г филе от сьомга, 200 г ориз, 1 с. л. сусам, 2 с. л. соев сос, 1 с. л. паста мисо, 20 г риба тон, 15 г джинджифил
Приготвяне: Сьомгата трябва да мариновате в сол и да оставите да престои на хладно за 12 часа. След това измийте рибатта и леко запечете на грил, нарязана на късчета.
Снимка: Guliver / iStock
Измийте добре ориза и го сварете, след което смесете с рибните късчета. Запечете сусамовите зрънца на сух тиган, докато се позлатят. Отделно сипете вода да заври и когато кипне, добавете в нея соевия сос, пастата мисо, рибата тон и сусама. Накрая полейте с този бульон ориза и рибата и поръсете с настърган джинджифил.
Очаквайте още рецепти - от Австралия, Северна и Южна Америка.
parents.ru, адаптация Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари