Когато географията прегърне кулинарията: рецепти от Азия

Как да приготвим индонезийски, малайзийски, корейски и японски специалитети

15 Септември 2019 г.
Когато географията прегърне кулинарията: рецепти от Азия

Снимка: Shutterstock

В търсене на нещо вкусно, ново, особено, различно и прекрасно тръгваме на околосветско пътешествие из кухните на различни страни от различни континенти. Започнахме от Европа, а сега поспираме в Азия. Рецептите са наистина лесни и ако сте на „ти“ с кулинарията, това географско разнообразие ще ви се стори много апетитно!

Малайзия

Оризова плантация, снимка: pixabay.com

Малайзийската кухня се смята за една от най-вкусните в света. За нея са характерни свежите тропически плодове, морските дарове, къри и чили. В много рецепти от тази част на света използват кокосово мляко. То придава еднородна консистенция и приятен вкус на всички ястия. Но, разбира се, голямата тайна на малайзийската кухня е оризът.

Наси лемак (Nasi Lemak)

Става дума за ориз, сварен в кокосово вляко – типично малайзийско ястие. Сутрин го поднасят с яйца, мариновани зеленчуци и пържени фъстъци. То е вкусно и за обед и вечеря, но тогава обикновено се гарнира с риба или месо.

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти: 250 г ориз сорт жасмин, 20 г корен от джинджифил, 1/3 ч. л. куркума, 1 стебло лимонова трева, 2 листа лимоново дърво, 150 мл кокосово мляко, 100 мл вода, 1 ч. л. растително масло

Приготвяне: Нарежете джинджифила и лимоновата трева на дребни късчета. Сложете тигана да се загрява, налейте в него маслото и водата, сипете джинджифила и лимоновата треда. После добавете добре измития ориз и куркумата, разбъркайте всичко. Задушавайте и след минутка добавете кокосовото мляко и водата. Разбъркайте и варете на слаб котлон около 20 минути.

Индонезия

Кулинарните традиции на Индонезия могат да се опитат в различни варианти на различните острови.

Снимка: Shutterstock

На Бали храната е по-пикантна, на Ява – не толкова остра и навсякъде соевият сос е изключително популярен, както оризът и морските дарове.

Горенг писанг (Goreng Pisang)

Така местните наричат ястието от банани и тесто, което се поднася обикновено с кокосов крем, мед или сладолед.

Необходими продукти: 1/2 ч. ч. бяло брашно, 1/4 чаша оризово брашно, 1/4 ч. л. сол, 1 чаша кокосово мляко или вода, 1 яйце, 6 банана

Снимка: Shutterstock

Приготвяне: Смесете двата вида брашно и солта. Добавете кокосовото мляко и яйцето, разбъркайте, за да стане гладка смес и оставете да постои половин час. След това загрейте тиган с мазнината. Нарежете бананите отначало на две половини, а след това и още на две. Оваляйте всяко парче в полученото тесто, поставяйте в тигана и запържете, докато се получи златиста коричка.

Корея

Корейската кухня се асоциира предимно с печива, като изключим умопомрачително вкусното кимчи, но е факт и че там приготвят най-вкусните солени палачинки чон с различни сосове.

Снимка: Shutterstock

Палачинки чон със сусамов сос

Необходими продуктиЗа соса: 3 с. л. соев сос, 1 с. л. Оризов оцет, захар, 1 чушка чили, 1 скилидка чесън, 1 ч. л. сусамово масло, 1 ч. л. сусамови зрънца; За баничките: 50 г брашно, 50 г царевичен грис, 2 яйца, 75 г зелен лук

Приготвяне: Първо забъркайте соса, като смесите брашното, гриса, разредите с вода, колкото ви се стори необходимо, за да получите рядко тесто. Разбийте яйцата и добавете към брашното, посолете и смесете всичко добре.

Палачинките ще направите, като смесите всички съставки, нужни за тях, освен лука. Загрейте тиган, налейте мазнина и сложете в нея ситно нарязания лук, като го разпределите по цялата повърхност. Отгоре налейте тънък слой от рядкото тесто и печете като палачинки. Поднесете ги топли, полети със сос.

Япония

Японската кухня се асоциира с различни, но специфични супи: мисо, рамен, гъбена… Продуктите са обикновени, но не и приготвянето.

Снимка: Shutterstock

Супа от сьомга

Необходими продукти: 500 г филе от сьомга, 200 г ориз, 1 с. л. сусам, 2 с. л. соев сос, 1 с. л. паста мисо, 20 г риба тон, 15 г джинджифил

Приготвяне: Сьомгата трябва да мариновате в сол и да оставите да престои на хладно за 12 часа. След това измийте рибатта и леко запечете на грил, нарязана на късчета.

Снимка: Guliver / iStock

Измийте добре ориза и го сварете, след което смесете с рибните късчета. Запечете сусамовите зрънца на сух тиган, докато се позлатят. Отделно сипете вода да заври и когато кипне, добавете в нея соевия сос, пастата мисо, рибата тон и сусама. Накрая полейте с този бульон ориза и рибата и поръсете с настърган джинджифил.

Очаквайте още рецепти - от Австралия, Северна и Южна Америка.

parents.ru, адаптация Марина Атанасова

Хранене

Парти десерти – с ягоди и банани

Хранене

С дъх на Коледа: Тарталета с пудинг и круши

Хранене

По въпроса за неделните палачинки

Здраве

Меню за студа – повече мляко, риба и ядки

Още от Хранене

Момичеце носи в кошница боядисани яйца. Снимка: Shutterstock

Къде и как да съхраняваме яйцата, за да не губят витамини

Жена реже салата. Снимка: Shutterstock

 

Пролетно меню: Комбинирайте салатата с орехи и бобови

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена се наслаждават на ласките си. Снимка: Shutterstock

Здраве

Не само удоволствие: медицинските ползи от секса

9 научно доказани факта за интимните ласки
Образование

Менталната аритметика – новият помощник в училище

Всяко дете има потенциал да развие изключителни способности

Шарън Стоун с тримата си сина. Снимка: Instagram

 

 

Заедно

Шарън Стоун с тримата си сина на Великден

Актрисата зарадва феновете си със семейна снимка, на която е заобиколена от порасналите си деца

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

Момичеце носи в кошница боядисани яйца. Снимка: Shutterstock

Здраве

Къде и как да съхраняваме яйцата, за да не губят витамини

Оказва се, че хладилникът не е добрият избор

Момче, което гледа лицето си в огледалото. Снимка: Shutterstock

Здраве

Акне: ужасът на тийнейджъра

Разчоплянето на пъпката винаги остава белег, обяснява дерматологът д-р Сияна Живкова

Ивет Лалова, Тиаго и Симоне Колио. Снимка: Instagram

 

Заедно

Ивет Лалова: Благодаря ти, че преди 1 г. ти ме направи мама

Тиаго празнува първи рожден ден

Елизабет Хърли. Снимка: Instagram

Заедно

Новата холивудска двойка: Елизабет Хърли и Били Рей Сайръс

Потвърдиха връзката си с обща снимка и целувка

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

Уморен ученик. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Тихи звънчета: 5 знака, че детето живее под натиск

Какво издава, че е претоварено и как да помогнем